img.emoticon { padding: 0; margin: 0; border: 0; }

123 Klik!!

share ilmu yok..!!

wink wink

Selasa, Mei 04, 2010

Resultnyer!!

Aku akhirnyer decide utk men petanque..

perghhh aku mmg gembira dpt men petanque lg but kami kalah hhuhuhuhu...
agak kecewa la bila tiada keadilan disitu.. 1st kami lwn ngan penang.. 13-10..
kami x tau plak yg 3 bola terhad utk 1 org.. kalo kami tau msti kami da repot n kump tu disqualified...


2nd, kami main lwn ngan SUKMA W.Persekutuan sedih sikit la bab kami dpt tmpt yg semua batu besar2 n ia menyukarkan kami sbb kemungkinan batu akan tkena batu dan tersasar wlpn kiter da aim satu tmpt,,,
bile kite stress kite hilang fokus itu yg terjadi pada kami n we lose again...
aku da putus asa giler.. maunya tak bile aku ok partner aku tak ok. bila aku x ok partner aku plak ok jd,.. kami tak stabil..
tp bos aku still nk fight so we all masuk loser challenge..
tngu punyer tngu punyer tunnnggguuuuuuu....


Dr kul 6 - 8.30mlm baru kami dpt men utk game tue..kami mmg excited.. yg part best nyer kami mng tnpa btanding utk part tue sbb lwn kami da disqualified.. jadi patutnyer kami jd johan kump.. tah tiba2 lepas kami abis solat jer.. Punyer la tak adil.. dia suh kami lwn dgn tuan rumah. padahal kami dah johan kump. blh plak dia tarik grup dia lwn kami n kalah mati plak tue.. AAAaaaRRGGHh wujud lagi ke org yg tak adil nie.. kejam n dengkinyer diaorg nie..

Finally, aper yg aku dpt adalah
apa yg kami labur mmg kami x dpt untung tp dr segi pengalaman we all dpt byk sgt n dpt kenali ragam org...
Eh..psst,, bos aku dpt kenal dgn seorg mamat.. muka mat tue nmpk cam taiko tp dlm ht ade taman hahaha.. Moga bjaya bos.. huhuhu..


but my family punyer la ska mandi-manda... x caya tgk la gmbr nie,.. jeles i.....!!





 
 

teluk Batik VS Petanque

1 may adlh ari pkja... mknanyer ari yg status pkerja kena rehat overall.. hahaha

p masalahnyer aku plak dlm DILEMA
bkn dilema cinta tp dilema xtvt aku..
bygkan la.. aku diajak dek bos aku utk partner dlm game "petanque" manakala along aku ajak gie teluk batik "family day"

Aduh!! poniing eden!!

Petanque- aku amat2 teruja.. maunyer tak.. aku nie da lama tnglkan bnda tue..
men last time aku pom 5.. now aku 22thn tau..
bile bos ajak aku jd teruja.. dlm mind set aku why not i try... juz 4 fun.

Teluk Batik - hmmm da lama tak join 1 family.. wlpn hanya ada 5 dr 7 dek bradik yg de tp its nice n also fun 2.. yela men air.. kan faveret aku wlpn aku nie tak reti berenang n sll tkut akn lemas.. (mind set aku kdg2 kuno ckit huhu (^_^ ;) )

aritu mandi kt pntai cenang pn aku tak puas.. hmmm

(@_@).... poniiing!!

Wt syut i do???

Petanque


Dikesan kewujudannya sejak 900 sm apabila satu set bola dan jek ditemui di makam orang Mesir Purba tahun 7000 s. m. Kemudian sukan ini dimainkan oleh oleh orang Rom dan Greek. Dikaji bahawa orang Rom orang yang pertama memainkannya di Marseilles 2600 s.m. yang lalu.

Pada zaman pertengahan sukan ini sangat popular sehingga dilarang kerana sesuatu sebab yang tidak diketahui. Pa kurun ke 17 bangsawan Perancis menjadikan permainan ini sebagai permainan bangsawan dan Raja Louis XIV Perancis telah memperkenalkan permainan petanq kepada 14 mata kiraannya. Semasa perang Napoleon menggunakan peluru marian sebagai bola permainan.

Sejarah moden sukan ini bermula di Clotat Perancis pada tahun 1910 apabila seorang yang cacat daripada kemalangan telah membaling bola petanq tepat ke sasaran dengan keadaan berdiri . Menakjubkan. Kemudian permainan ini cukup popular ke tanah jajahan Perancis di Afrika, Pasifik Selatan dan Eropah Barat, Thailand, Vietnam , Jepun dll.

Di Malaysia sukan ini diperkenalkan oleh Prof Diraja Ungku Abdul Aziz ( Naib Canselor UM) dan YDP Angkasa pada tahun 1989. Pada tahun 1990 upacara permainan ini telah disempurnakan oleh YB Datuk Seri Najib Tun Razak ( ketika itu Menteri Belia dan Sukan Malaysia ) pada 22 Mac 1990 di Padang Jalan Timur , petaling Jaya sebagai salah satu acara sukan negara. Sehingga kini sukan ini terus diangkat martabatnya ke peringkat kebangsaan oleh ANGKASA.

ANGKASA telah menganjurkan pertandingan petanq antara koperasi sekolah setiap tahun sejak 1995 lagi. Pemenang telah dibawa keluar negara untuk bertanding.





1.0 Peralatan Petanque

( a ) Bola - mesti menepati
The Federation Internationali de Petanq
et Jeu Provecal

( b ) Jek( Cochonnets) - bola bulat kecil dicat
dan menentukan bola yang paling hampir

( c ) Pita Pengukur 2.0 Mata- Bola besi yang paling banyak berhampiran
dengan jek dianggap pemenang

inilah serba sedikit ttg petanque.....  

Who Am i ??

sakura!!